/dev/blog

deep dive on a short stack.

net cenzúra

leave a comment »

werechineNémetország nyugati felén  1950 és 1968 között kb. 300 millió küldeményt fogtak el és semmisítettek meg a szövetséges erők…. Az NDK-ban egészen a végnapjaiig szigorú ellenőrzés alatt tartottak mindenfajta sokszorosító berendezést. Ez nagymértékben megnehezítette az ellenzék szervezkedését, nem lehetett röplapokat, plakátokat csak úgy előállítani.

Azóta “nagyot” fordult a világ, a tömegtájékoztatás demokratizálódása lehetővé teszi még meglehetősen konzervatív országokban is az igen koncentrált ellenzéki szervezkedést (ld Irán).

Vannak szereplők, akik ellenérdekeltek ennek a szabadságnak a fenntartásában – és a technológiát saját céljaira való megerőszakolására alkalmazza: Kanadában és Franciaországban nemzetközi médiakonglomerátumok lobbiznak a decentralizált elosztás kriminalizálása mellett. A brit védelmi minisztérium blokkolja a wikileaks.org-hoz a hozzáférést. A Guardian készített egy látványos ám nem teljesen pontos vizualizációt a jelenlegi cenzúra helyzetről.

Németországban a széles tömegek számára elfogadható csomagolást kellett találni az internet korlátozására. Ursula von der Leyen – azóta csak Zensursula-ként ismert német szociális és család miniszter-asszony a marketing egyik leghatékonyabb eszközét vette elő: a gyermekeket. De nem az aranyos, pöttyös labdával játszót, hanem a pedofil áldozatokat. Ki merészelne felszólalni olyan intézkedések ellen, amik felületesen szemlélve a pedofília internetes terjesztését korlátoznák?

Vannak páran: minden idők legtöbb aláírását gyűjtötték össze a német Bundestag internetes petíció rendszerében, a mai napig több mint 134 ezren csatlakoztak. A javasolt törvény ellen tiltakoznak, gyönyörű német szóval: Zugangserschwerungsgesetz. :) Hozzáférést nehezítő törvény.

Vegyük észre: már a nevében is kizárólag a hozzáférést nehezíti, a felhasználókat bünteti, szó sincs az elkövetők vagy a terjesztők felelősségre vonásáról. A törvényjavaslat egy cenzúrára alkalmas infrastruktúra felállítását célozza. Valójában, az infrastruktúrát már csak legalizálja, hiszen a német kormány már előzetesen kizsarolta az internetszolgáltatóktól az “önkéntes” támogatásukat. Ugyanabba a csapdába csalták őket mint a választókat. Ha elzárkóznak, a szolgáltatók hírbe hozhatóak, hiszen hallgatólagosan “támogatják” kicsinyeink abuzálását. A törvényt a múlt héten elfogadta a német parlament.

Problémák a törvénnyel és a javasolt megoldással

zensursulaA törvény előírja a szolgáltatók számara az előfizetőik hozzáférésének blokkolását. A tiltott oldalakra történő kérést átirányítja a szolgáltató egy “stoptábla” oldalra. Itt naplózzák is milyen IP-címről jött a kérés.

Ha valaki azonban nem a szolgáltatójának a DNS szerverét használja, akkor könnyen megkerülhető ez a rendszer. Valójában a szándékos hozzáférést nem gátolja – főleg, mivel a legtöbb tartalmat offline terjesztik az elkövetők. A legtöbb itt csapdába eső “elkövető” szerencsétlen felhasználó, aki azt sem tudja hová kattintott. Mivel ilyen félmegoldással komolyabb eredményeket nem fognak elérni a gyermekek bántalmazásával kapcsolatban, előfordulhat, hogy felerősödnek “a hangok” egy jóval drákóibb infrastruktúra – pl. deep packet inspection – bevezetésére. A DPI a hálózatsemlegesség végét jelentené.

Nem ellenőrizhető mi van a listán – mivel szupertitkos. Több más nemzetnél alkalmazott és kiszivárgott hasonló célú tiltó lista tartalma bizonyítja, hogy csak töredék része tartalmaz gyermekeket ábrázoló tartalmakat, a bejegyzések nagy része már a cenzúra kategóriájába tartozik.

Az is kiderült, ha megkerüljük a cenzúra infrastruktúrát, hogy a kiszivárgott listákon szereplő tartalmak még hosszú idő után is elérhetők. Egy kiszivárogtatott lista segítségével könnyedén lehet hosszas keresgélés nélkül is hozzáférni a “nehezített” tartalomhoz. Tudjuk jól, milyen könnyű ilyen dolgokat “elveszíteni”. Ez is mutatja, hogy a törvényhozóknak nem szándékuk az elkövetők felelősségre vonása, csak az elfüggönyözés. Néhány aktivista felvette a listán szereplő tartalmak webszolgáltatóival a kapcsolatot és pár órán belül sikerült kivonni a forgalomból a hónapok óta listán szereplő tartalmakat.

Németországban felmerült, hogy eljárást indítanának minden blokkolt hozzáférés kezdeményezője ellen. Ez azért problémás, mert egyrészt nem lehet bizonyítani egy IP cím alapján ki volt a felhasználó. Lehetett pl vírus, trójai faló, vagy hasonló rosszindulatú kód, amit nagyon könnyű egy bemocskolandó áldozatnál telepíteni. Másrészt könnyen előfordulhat, hogy kattintunk egy linkre a neten, amiről még csak nem is sejtjük, hogy ilyen tartalmat rejt és máris a vádlottak padján találhatjuk magunkat. Ha attól felünk hova visz a következő kattintásunk, akkor ez a netes böngészést foghatja vissza. Szándékosságra is volt már példa, a német vasút munkatársainál problémás tartalmakat helyeztek el csak azért, hogy könnyebb legyen utána a “létszám-leépítés”.

A pedofília kiváló rágalom, könnyedén be lehet vele mocskolni bármilyen politikai vagy egyéb ellenfelet. Így nincs szükség az alapos bizonyításra az IP-cím tulajdonosa és a hozzáférés elkövetője között. A társadalom a médiák hatására irracionálisan reagál ezekre a vádakra, így a vádlottnak kell bizonyítania az ártatlanságát. És ha később tisztázódik a helyzet, akkor is súlyos károkat okozott az áldozat hírnevének. Ilyen helyzetben találta magát egy német SDP-s politikus, aki a üldöztetése hatására immár a német kalózpártot képviseli a német Bundestagban.

Felsőoktatási intézmények (és minden tízezer felhasználónál nagyobb szervezet) számára is kötelező a szűrés. Csak államilag jóváhagyott tartalmakban kutathatnak a kutatók és tanulhatnak a tanulók.

A jövő

német politika II

aki játékokat kriminalizál, az könyveket is éget

A törvény elfogadásának napján egy konzervatív képviselő már megszellőztette a “gyilkoló játékok” korlátozását is. Természetesen a médiakonglomerátumok is szeretnének bekerülni ennek az infrastruktúrának a felhasználói közé. Nem lehetetlen, hogy a képen szereplő póló felirata is szomorú valósággá válik: “Aki játékokat tilt be, az könyveket is éget”.

A német kormány és szövetségeseinek valójában tehát nem célja a gyermekek ilyen módon való védelme. Ha akarunk ezen a téren eredményeket elérni, akkor a kritikusoknak kell megoldást javasolniuk: “Löschen statt Sperren” – “Törlés blokkolás helyett”, ez a német tiltakozók javaslata. A listákon szereplő bejegyzések tulajdonosai ellen kell eljárni. Tüneti kezelés helyett.

Viviane Redding: Cenzúra Kínában elfogadhatatlan – Németországban, épp most építik ki. Az európai szintű bevezetésre is elkezdődött a felkészülés – Zensursula szerint a rendszer nemzetközi bevezetésével a nevével fémjelzett technika sokkal hatékonyabban működne. Kérdés vajon tényleg a gyermekek védelmére gondol, vagy mégis a gondolatok szabadságának korlátozására?

A német 2008-es kriminalisztikai statisztika szerint pár ezer eljárás indult, ám az elitéltek száma sajnos nem került közlésre. Összességében erősen javuló tendenciát mutatnak a számok. Ha ezt a sok pénzt más országok gyermekmunkájának visszaszorítására fordítanák és gyors, de a listán szereplő üzemeltetők elleni gyors, de  szabályos eljárásokkal sokkal nagyobb sikereket lehetne felmutatni.

Ha elnézem, hogy Sárközy újra megpróbálkozik a digitális 3-vétség törvény e-mail-lel történő bővítésével, ez a cenzúra sztori is izgalmasnak ígérkezik.

Written by s

2009/07/16 - 0:31

Kategória: hungarian

Tagged with , , , ,

Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

%d blogger ezt kedveli: