/dev/blog

deep dive on a short stack.

tv helyett

with 2 comments

smashed tv

Grant Neufeld: smashed tv

Néhány hete csendben elindult a tvhelyett.hu.
Az egész úgy kezdődött, hogy pár hónapja betett az UPC, elvette a napi betevő háttér-simpsons-jaimat. A Pro7 helyett Sat1 van mostantól. Hmmm, meg eggyel kevesebb kábel-tv előfizetőjük.

Eddig is kevés tévét néztem, mindössze egy simpsons és egy igen kiváló “galileo” nevű műsor fogyasztottam rendszeresen. A magyar hangulatról az egyik bulvárhíradó szolgált fél hétkor. Ezt a veszteséget azért nem lehet olyan nehéz pótolni…

A tartalom nagy részét már régóta a netről szerzem be, legálisan. Ha az ember tud valamilyen népszerűbb idegen nyelven, nem is olyan nehéz ez, magyarul is van bőven.

Persze sok szemét van és kicsit kell keresgélni. A keresgélésben és a médiafogyasztásban az egyik nagy segítség az utóbbi időben a miro nevű szoftver volt, pár hete jött ki a 2.0 verzió. Ez egy videókra szakosodott kereső, RSS aggregator, peer2peer kliens, lejátszó, svájci bicska (bullshit-bingo-combo-bonus). Csak ez tényleg működik is, jól. Automatikusan figyeli az általam keresett témákat a különböző videó megosztókon és blogok RSS feedjében, a letöltésről is gondoskodik, ami baromi gyors tud lenni a p2p technológiának köszönhetően. Van egy csomó előre beállított csatorna válogatott tartalommal. Például a Ted konferenciának is saját csatornája van, és van hiradó is *grin*.

Úgy tűnik, nem vagyok ezzel egyedül, már Paul Graham a startupok angyala is szentelt a témának egy megszokott magas színvonalú eszét. Egy mérvadó innovációs oldal az Xconomy egyik vezető újságírója dokumentálja a kábel tv-vel való szakításának sikerélményeit. Könnyű neki, Amerikában a Hulu és más szolgáltatóknak köszönhetően (még) kényelmesen elérhetőek akár a sikersorozatok is. A readwritewebes srácok a kooperáció szemszögéből vizsgálják a televizíó átalakulását. A jelenségnek már neve is van: broadcatching. Elérkezett az igazi IPTV, nem kell ide kábeltv, meg digitalis tv, elég egy vastag cső az internetre.

Na a fenti dolgokat ha összerakom, az jön ki, hogy nem lesz tévém, hanem saját csatornám lesz. :) Fogyasztóból gyűjtögetőbe-termelőbe csapok, lehet csatlakozni!

Egyelőre egy wordpress-szel oldottam meg, quick-and-dirty. közben a háttérben dolgozom egy olyan megoldáson, ami a postolás időigényét 1perc alá szorítja le, remélem lesz rá időm beélesíteni. A cél egy közösségi tévécsatorna, ahol ha sikerül eljutni odaig az idegen nyelvü tartalom feliratozását is a közösség biztosítja (nem kis cél, mi?).

addig is. íme: bulvár, kommersz, propaganda és tvhelyett.hu
jó szórakozást.

ps: küldjetek anyagokat, kalandvágyó bétateszterek regisztrálhatnak is… :)

Written by s

2009/05/13 - 17:37

Kategória: hungarian, projects

2 hozzászólás

Subscribe to comments with RSS.

  1. gl

    xnagyg

    2009/05/15 at 0:13


Minden vélemény számít!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követem

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

%d blogger ezt kedveli: